Si zbriten hatmet pas vdekjes?
05.03.2011 23:30:47

Pyetja:

Eselamu alejkum hoxhë i nderuar!

Nëse një besimtar e ka lexuar Kuranin disa herë dhe ka lënë hatme dhe ka porositur që këto hatme t'i zbriten pas vdekjes së tij, a zbriten hatmet dhe nëse po, si zbriten ato?

 

Përgjigjja: 

 

Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshin mbi të Dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen e tij, mbi shokët e tij dhe mbi të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit!

Nuk ka ndonjë rit të veçantë me anë të cilit besimtari e “zbret” hatmen e kënduar, ashtu si shpreheni ju, aq më pak që kjo të bëhet pasi që të ketë vdekur personi i cili e ka kënduar.

Ju duhet ta dini se leximi i Kuranit është një praktikë e njohur te myslimanët që nga koha e Muhamedit, lavdërimi dhe paqja qofshin mbi të dhe ata kanë vazhduar në këtë praktikë, por nuk vërtetohet se dikush nga sahabët (shokët) e të Dërguarit, lavdërimi dhe paqja qofshin mbi të, kanë aplikuar ndonjë rit apo veprim me të cilin i kanë zbritur hatmet të cilat i kanë kënduar.

Kështu njeriu në atë moment që e përfundon një hatme, shpërblimi i asaj shënohet në librin e veprave të njeriut dhe shpërblimin e asaj do ta gjejë te Zoti i Madhërishëm, pa pasur nevojë për ndonjë veprim shtesë. Disa nga dijetarët e kanë pëlqyer që pas përfundimit të hatmes besimtari të bëj dua (lutje) dhe nëse vepron kështu, nuk ka të keqe. Por nuk i lejohet atij ti porosisë njerëzit, që pas vdekjes së tij të afërmit ti`a “zbresin” ato hatme që i kishte lexuar derisa ishte gjallë. Për faktin se ky veprim nuk ka bazë në fenë tonë dhe këtë nuk e ka praktikuar as i Dërguari, lavdërimi dhe paqja qofshin mbi të, e as shokët e tij dhe as dijetarët tanë të nderuar. Zoti e di më së miri!

 

Alaudin Abazi    


Në emër të Allahut, Mëshiruesit, Mëshirëplotit!

Paqja dhe bekimi i Allahut qoftë mbi të Dërguarin Muhamed, mbi familjen e tij dhe mbi pasuesit e tij!

 

Të nderuar vizitorë!

Ju njoftojmë se përkohësisht nuk mund t'u përgjigjemi më pyetjeve të dërguara prej jush.

Ju shprehim falënderimin dhe mirënjohjen tonë për letrat tuaja dhe ju kërkojmë ndjesë për pamundësinë  e përgjigjeve.

Vazhdoni të na vizitoni për artikujt e rinj që do të publiklohen në të ardhmen, në dashtë Allahu.

Allahu ju shpërbleftë për mirëkuptimin tuaj.

 

Redaksia

Desktop Poster

Posteri
Shiko galerine

Abonohu

Email adresa juaj:
 

Kursi Islam

Sample image
Kursi Islam pėr biznesmenė dhe tregtarė! Ligjėrata nga hoxhallarė eminent.

Dėgjo Kur'an

Sample image
Dėgjo Kur'an me titrim nė Gjuhėn Shqipe.Poashtu mund t'a zgjedhni recituesin.

Pėr ty motėr

Sample image
www.pertymoter.net | Webfaqe islame, ekskluzive pėr gjininė femėrore.

Na shkruani

Sample image
Opinionet ,sygjerimet apo pyetjet tuaja na dėrgoni nė: pyetje@klubikulturor.comTė gjitha drejtat e rezervuara. Klubi Kulturor (c) - 2010