Komenti i Dexhallit sipas “The arrivals"
30.01.2011 15:40:18

Pyetja:

Es selamun alejkum ve rahmetullah!
Desha t'ia parashtroj hoxhës një pyetje dhe mundësisht e postoni ne
webfaqe që ta shohin te gjithë.
Në Youtube janë postuar disa video nga një person që nuk e njohim dhe në shikim të videove duket se personi është musliman mirëpo janë disa gjëra që të bëjnë të dyshosh. Ajo që më shumë më interesoi ishte se personi që i ka përgatitur videot kur ka shkruar për ardhjen e Dexhallit ia ka bërë një komentim hadithit të cilin nuk e kam dëgjuar dhe lexuar
asnjëherë më parë dhe ai e lëshonte zërin e një shejhu duke e komentuar atë
hadith po këtë shejhun nuk e njihja, s'e kisha parë asnjëherë. Dhe kur flet për ardhjen e dexhallit përveç që përdor emrin Dexhall, përdor edhe Antikrisht dhe kjo më bëri të dyshoj se sa është e lejuar kështu të përdoret dhe këtë emër e përdorte edhe ai shejhu që kishte postuar ai person, prandaj kërkoj nga ju që te interesoheni për te na dhënë informata më shumë rreth kësaj çështjeje për arsye se këto video i shikojnë shumë të rinj dhe ndoshta ka diçka që duhet të tërhiqet vërejtja.

Presim ndonjë fetva në lidhje me këtë se a bën të shikohen dhe prej çka duhet pasur kujdes në to.

 
Përgjigjja:

 

Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshin mbi të Dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen e tij, mbi shokët e tij dhe mbi të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit!

 

Në përgjigjen rreth dokumentarit “The Arrivals” në anglisht dhe “Mashtrimi i Madh” në shqip  kemi folur, përgjithësisht rreth përmbajtjes së këtyre dokumentarëve dhe se a është e drejtë ti përcjellim ato.

Kliko: http://www.klubikulturor.com/klubiri/?aid=2314

 

 Ndër të tjera, kemi përmendur se këto dokumentarë përmbajnë edhe disa qëndrime, ide dhe komente të gabuara. Si shembull i këtyre qëndrimeve të gabuara është edhe forma se si paraqitet Dexhalli, me një fjalë i bëhet koment i devijuar një hadithi që përmendet.

Fillimisht themi se hadithi i cili ceket, është i saktë dhe e shënon Muslimi dhe të tjerët. Në të thuhet:

“Ai (Dexhalli) do të del në një rrugë mes Shamit dhe Irakut, do të beje çrregullime në të djathtë e në të majtë. Andaj forcohuni o robër të Allahut’’.
Ne (sehabët) thamë; O i dërguar! Sa kohë ai do te qëndrojë në tokë?
Tha:’’Dyzetë ditë, një ditë sa një vit, një ditë sa një muaj, një ditë sa një javë dhe ditët tjera sikur ditët e zakonshme...”.
(Hadithi është i gjatë dhe e shënon Muslimi nga Nevas bin Sem`ani, hadithi nr: 2937)

Mirëpo, problemi qëndron në atë se producenti i dokumentarit sjell komentin që ia bënë hadithit, një person i quajtur Mevlana Imran Husejn. Ky është një thirrës që ka mjaft ligjërata në gjuhën angleze, por ai ka disa devijime dhe trillime në lidhje me disa komente që ua bënë Shenjave të Kiametit në përgjithësi. Pastaj gjithashtu vërehet se ka një simpati ndaj shijave, më konkretisht ndaj Homeinit dhe shtetit të Iranit.

Sidoqoftë, komenti që ia bënë ky thirrës, hadithit është trillim dhe nuk ka kurrfarë mbështetje në atë që ai ka pretenduar.

Ai thotë se në hadith kur përmendet qëndrimi i Dexhallit në Tokë: “dyzetë ditë, një ditë sa një vit, një ditë sa një muaj, një ditë sa një javë”; gjatësia e këtyre ditëve sipas tij do të jenë sikurse ditët e Allahut të Madhërishëm. Në Kuran thuhet:

“Një ditë te Zoti yt është sa një mijë vjet sipas llogarisë suaj.”(Haxh, 47). 

Pastaj ai vazhdon dhe thotë se një vitëshi (i paralajmëruar në hadith) në të cilin do të sundoj Dexhalli, ka kaluar dhe këto janë 1000 vitet në të cilat ka udhëhequr me botën Britania e Madhe. Por gjithashtu jemi edhe në fund të muajit për të cilin ka paralajmëruar Muhamedi, lavdërimi dhe paqja qofshin mbi të, se do të zgjasë dita e dytë e Dexhallit në Tokë. Këto janë 300 vitet e mbisundimit të Amerikës në Botë. Dhe tani ka mbetur edhe dita e tretë që do të zgjasë një javë dhe sipas tij këto ditë i takojnë Izraelit.

Nuk ka fije dyshimi se ky koment që i bëhet hadithit është shtrembërim, e tëra është pjellë e imagjinatës së këtij personi. Për këtë jo vetëm që nuk kemi mbështetje në citate Islame por as logjika nuk e pranon. Dexhalli nuk është vetëm simbol i së keqes dhe fitneve të shumta (sprovave), ashtu si kuptohet në këtë koment të trilluar, por ai është nga njerëzit, krijesë dhe do të paraqitet konkretisht.

Komenti që ia ka bërë ky njeri Dexhallit, na bënë t`i kujtojmë edhe disa pretendime të këtilla që i kanë bërë disa njerëz Dexhallit në të kaluarën, sikurse: përparimi teknologjik bashkëkohorë është Dexhalli i paralajmëruar, i cili është me një sy, pasi të gjitha zbulimet teknologjike janë të kufizuara për dobi të kësaj bote, duke e shpërfillur botën tjetër, prandaj kjo është alegoria e njërit sy. Më pas, disa të tjerë theksonin se televizori është Dexhalli i paralajmëruar, pasi në të paraqiten të vdekurit si të gjallë dhe mund t’i atribuohen shumë karakteristika nga aspekti metaforik (figurativ), për të cilat ka paralajmëruar i Dërguari, lavdërimi dhe paqja qofshin mbi të, se janë karakteristika të Dexhalit. Kështu, ka edhe shumë pretendime tjera dhe kjo na bënë ti bindemi edhe më shumë paralajmërimit të Muhamedit, lavdërimi dhe paqja qofshin mbi të, se fitneja e Dexhallit është më e madhja dhe më e rrezikshmja në tokë. Ndoshta ndër fitnet e para të tij, me të cilat do të devijojnë njerëzit janë edhe këto përfytyrime të gabuara të njerëzve ndaj vetë Dexhallit.

 

Për sa i përket emërtimit të Dexhallit me Antikrisht, dihet se kështu emërtohet Dexhalli te të krishterët, pasi që ai do të jetë kundër Krishtit, pra Isait, alejhi selam, kur të paraqitet. Ndërsa a lejohet ta përdorim edhe ne myslimanët këtë term, themi se ndoshta do të ishte e mundur të përdoret nëse dëshirojmë të sqarojmë rreth Dexhallit dhe problematikave që ndërlidhen me të krishterët, apo nëse komunikojmë me ndonjë të krishterë dhe dëshirojmë t`ia sqarojmë se për kë është fjala. Përndryshe nuk është e drejtë ta adaptojmë këtë term në gjuhën tonë, pasi që fillimisht emërtimi me Krisht, për Profetin Isa, alejhi selam është i gabuar, pastaj emri Dexhall i përdorur në terminologjinë Islame është emërtim i përcaktuar nga i Dërguari, Muhamedi, lavdërimi dhe paqja qofshin mbi të.  Emri Dexhall rrjedh prej foljes së gjuhës arabe dexhele që do të thotë, ai që gënjen dhe mbulon të vërtetën. Dexhalli është quajtur me këtë emër, për shkak se ai do të jetë gënjeshtari dhe mashtruesi më i madh që e ka njohur njerëzimi ndonjëherë, pasi ai do të arrijë deri në shkallën sa do të pretendojë se është vet zoti dhe shumë prej njerëzve do ta besojnë dhe pasojnë atë. Zoti e di më së miri!

 

Alaudin Abazi     


Në emër të Allahut, Mëshiruesit, Mëshirëplotit!

Paqja dhe bekimi i Allahut qoftë mbi të Dërguarin Muhamed, mbi familjen e tij dhe mbi pasuesit e tij!

 

Të nderuar vizitorë!

Ju njoftojmë se përkohësisht nuk mund t'u përgjigjemi më pyetjeve të dërguara prej jush.

Ju shprehim falënderimin dhe mirënjohjen tonë për letrat tuaja dhe ju kërkojmë ndjesë për pamundësinë  e përgjigjeve.

Vazhdoni të na vizitoni për artikujt e rinj që do të publiklohen në të ardhmen, në dashtë Allahu.

Allahu ju shpërbleftë për mirëkuptimin tuaj.

 

Redaksia

Desktop Poster

Posteri
Shiko galerine

Abonohu

Email adresa juaj:
 

Kursi Islam

Sample image
Kursi Islam pėr biznesmenė dhe tregtarė! Ligjėrata nga hoxhallarė eminent.

Dėgjo Kur'an

Sample image
Dėgjo Kur'an me titrim nė Gjuhėn Shqipe.Poashtu mund t'a zgjedhni recituesin.

Pėr ty motėr

Sample image
www.pertymoter.net | Webfaqe islame, ekskluzive pėr gjininė femėrore.

Na shkruani

Sample image
Opinionet ,sygjerimet apo pyetjet tuaja na dėrgoni nė: pyetje@klubikulturor.comTė gjitha drejtat e rezervuara. Klubi Kulturor (c) - 2010