Puthja a e prish abdestin
29.07.2010 09:10:35

Pyetja:
Selam alejkum!
Pyetja ime është a prishet abdesti nëse puthesh me të fejuarin të cilin jemi kurorzuar në xhami me hoxhë.

Përgjigjja:

Falënderimet i takojnë Allahut, paqja dhe bekimet e Tij qofshin mbi të Dërguarin e Tij Muhamed, mbi familjen,e tij, mbi shokët e tij dhe mbi të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit!

Vlerësimet e juristve islamë në lidhje me këtë janë të ndryshme, madje disa janë shumë ekstremë sa ë thonë se vetëm prekja e femrës e prish abdestin (medhhebi shafi). Sido që të jetë këto sqarime i kemi bërë diku tjetër dhe në këtë përgjigje themi se nëse burri e puth gruan e tij, ose e prek dorën e saj, ose e përqafon dhe në këtë rast nuk ndodh të rrjedh nga organi i tij medhiu, atëherë në këtë rast nuk prishet abdesit, as i burrit e as i gruas. Kjo për faktin se abdesti është i vlefshëm deri në momentin që nuk ndodh diçka që e prish atë, ndërsa për veprimet e përmendura më lart nuk posedojmë ndonjë argument se ato e prishin abdestin.

Pastaj kemi një hadith të cili e transmton Aisheja se Muhamedi, lavdërimi dhe paqja qofshin mbi të, e puthte ndonjërën nga gratë e tij, pastaj dilte për në xhami pa marrë abdest.  Shënon Ebu Davudi, Tirmidhiu, Ibn Maxhe dhe Albani e cilëson të saktë).

 

Alaudin Abazi

 


Në emër të Allahut, Mëshiruesit, Mëshirëplotit!

Paqja dhe bekimi i Allahut qoftë mbi të Dërguarin Muhamed, mbi familjen e tij dhe mbi pasuesit e tij!

 

Të nderuar vizitorë!

Ju njoftojmë se përkohësisht nuk mund t'u përgjigjemi më pyetjeve të dërguara prej jush.

Ju shprehim falënderimin dhe mirënjohjen tonë për letrat tuaja dhe ju kërkojmë ndjesë për pamundësinë  e përgjigjeve.

Vazhdoni të na vizitoni për artikujt e rinj që do të publiklohen në të ardhmen, në dashtë Allahu.

Allahu ju shpërbleftë për mirëkuptimin tuaj.

 

Redaksia

Desktop Poster

Posteri
Shiko galerine

Abonohu

Email adresa juaj:
 

Kursi Islam

Sample image
Kursi Islam pėr biznesmenė dhe tregtarė! Ligjėrata nga hoxhallarė eminent.

Dėgjo Kur'an

Sample image
Dėgjo Kur'an me titrim nė Gjuhėn Shqipe.Poashtu mund t'a zgjedhni recituesin.

Pėr ty motėr

Sample image
www.pertymoter.net | Webfaqe islame, ekskluzive pėr gjininė femėrore.

Na shkruani

Sample image
Opinionet ,sygjerimet apo pyetjet tuaja na dėrgoni nė: pyetje@klubikulturor.comTė gjitha drejtat e rezervuara. Klubi Kulturor (c) - 2010